Total Money Makeover – Bok om økonomi

Publisert av Jung den

Total money makeover er en bok om privatøkonomi som er verdt en lesning. Faktisk er planen i et nøtteskall å spare 1 000 dollar som et nødfond, betale ned all gjeld, bygge opp et seks måneders nødfond og deretter begynne å spare for å kjøpe ting uten å ta opp et lån. Han er imot kredittkort i alle former og i utgangspunktet unngår kreditt i alle mulige former.

Dave har en veldig, veldig sterk stemme (hvis du har hørt på showet hans, er dette ganske opplagt) og det skinner kontinuerlig gjennom her, nesten til det punktet å være slitende. Dette sørger for underholdende lesing, men det kan nesten være distraherende fra hovedpoengene hans.

De fem første kapitlene i The Total Money Makeover fokuserer først og fremst på psykologiske hindringer som man må overvinne for å være klare til å bygge opp sin personlige økonomi. Kanskje mer enn noen annen del av boken, er denne første delen gjennomsyret av “Dave Ramsey-filosofien” uten gjeld, uansett hva.

Det første hinderet er fornektelse . Mange benekter ganske enkelt at det er et problem med egen økonomi og kanskje behøver å refinansiere inkasso, selv om de glir lenger og lenger bak. Selv mennesker med bare en liten mengde gjeld befinner seg ofte i fornektelse hvis de bruker så mye som de bringer inn. Hva blir nektet? Muligheten for en katastrofe, samt muligheten for stor økonomisk suksess.

Det andre hinderet er gjeldsmyter . Dave hevder at det er en stor mytologi i den vestlige verden om gjeld, spesielt i den forstand at gjeld er normal og sunn og akseptabel. Filosofien her er at gjeld aldri er en sunn ting å ha, spesielt når du ikke er moden nok til å raskt redusere og eliminere den, f.eks ved å refinansiere gjeld og lån.

Det tredje hinderet er pengemyter . Tilsvarende sier The Total Money Makeover at det også finnes en mytologi om penger, at det er nøkkelen til å løse alle problemene våre, når sannheten er at penger ikke er annet enn et verktøy. Vi setter oss fri hvis vi bruker penger som et verktøy, ellers bruker vi oss.

Det fjerde hinderet er uvitenhet . De fleste har rett og slett ingen anelse om hva som skal til for å komme videre økonomisk; de etterligner bare hva alle andre gjør og anser det for å være riktig. Når en person setter seg, ser på problemene og vurderer en løsning, er de ofte allerede på rett vei.

Det femte hekket holder følge med Joneses . Hånd i hånd med det siste problemet er å trenge å følge med Joneses. Mange av oss kommer i gjeld fordi vi etterligner naboene slik at vi “passer inn.” Sannheten i saken er at naboen sannsynligvis er i så dårlig økonomisk form som du er: sadlet med mye gjeld og så videre. Dersom man havner i en slik økonomisk situasjon kan det være lurt å refinansiere for å unngå tvangssalg.

Kategorier: Innlegg