Kategorier
Innlegg

Økonomi boktips

Grand Pursuit: The Story of Economic Genius  av Sylvia Nasar

Dette er en fantastisk skrevet serie med portretter av noen av de mest kjente økonomene, fra Karl Marx til Milton Friedman. Den vever sammen historier om deres liv med forklaringer på ideene sine, og viser viktigheten av historisk kontekst for å forstå hvorfor de tenkte det de gjorde. 

Det belyser også hvordan disse store mennene og kvinnene som studerte samfunnet, var menneskelige selv, formet av deres personlig økonomi, erfaring og sårbare for veldig menneskelige svikt. Den er ganske lang, men verdt investeringen

Et vakkert sinn  av Sylvia Nasar

Spillteori er en viktig gren av økonomi som har brede anvendelser for konfliktløsning, politikk og andre praktiske områder. Denne biografien av en journalist fra den nobelprisvinnende økonomen John Nash er en flott introduksjon til dette feltet. 

Nashs banebrytende arbeid var i ikke-samarbeidsvillige spill, for eksempel når spillere er i konkurranse og det ikke er noen autoritet for å føre tilsyn med interaksjonene deres, noe som ofte er tilfelle i det virkelige liv. Nash led av paranoid schizofreni som forsinket anerkjennelsen for hans mange bidrag. 

Hans innløsning danner hjertet i denne boken og filmen som den inspirerte, med Russell Crowe i hovedrollen. Spillteori er matematisk og vanskelig for nybegynnere, så denne biografien er en tilgjengelig introduksjon til dette feltet og vil fungere bra for nybegynnere.

The Cartoon Introduction to Microeconomics  av Grady Klein og Yoram Bauman

Cartoon Introduction to Microeconomics er en morsom og engasjerende bok om økonomisk ideer – en slags illustrert lærebok.

Red Plenty  av Francis Spufford

En stor debatt i samfunnsvitenskapene på 1900-tallet var den sosialistiske beregningsdebatten. En østerriksk økonom, Ludwig von Mises, gjorde på begynnelsen av 1920-tallet argumentet om at sosialismen ikke kunne fungere, ettersom den ble kvitt privat eiendom i produksjonsmidlene og derfor gjorde prisdannelse gjennom forhandlinger i markedet umulig. 

Dette fører til en forferdelig ressursfordeling. Etter at Mises startet det, var debatten levende og harde. Nå som Sovjetunionen med en planlagt økonomi er et noe vagt minne. 

“Red Plenty” av Francis Spufford er en vakker samling historier som belyser arten av økonomisk planlegging i Russland på 1950- og 1960-tallet, lederskapets kamp for å overvinne de mest åpenbare manglene og forklare hvordan de påvirket de vanlige menneskers hverdag. Denne romanen er en vakker lesning og har ganske mange økonomiske leksjoner for leserne.