Kategorier
Innlegg

inspirasjon til ‘The Great Gatsby’

The Great Gatsby er en klassisk amerikansk roman skrevet av F. Scott Fitzgerald og utgitt i 1925. Den solgte dårlig til å begynne med – leserne kjøpte bare 20 000 eksemplarer i 1925. Modern Library kalt det som den beste amerikanske romanen på 1900-tallet. 

Romanen er satt i den fiktive byen West Egg på Long Island på begynnelsen av 1920-tallet. Faktisk ble Fitzgerald inspirert til å skrive boken av de storslåtte partiene han deltok på velstående Long Island, der han fikk et front-view-visning av eliten, pengeklassen på 1920-tallet, en kultur han lengtet etter å bli med, men aldri kunne.

Tiår for tiår

The Great Gatsby var først og fremst en refleksjon av Fitzgeralds liv. Han la deler av seg selv i to av bokens hovedpersoner —Jay Gatsby, den mystiske millionæren og navnebroren til romanen, og Nick Carraway, førstepersonsforteller. 

Etter første verdenskrig, da Fitzgeralds debutroman – Denne siden av paradiset. Ble en sensasjon og han ble berømt, befant han seg blant de glitteratiene som han alltid hadde ønsket å være med på. Men det var ikke til å vare.

Det tok Fitzgerald to år å skrive The Great Gatsby , som faktisk var en kommersiell fiasko i løpet av hans levetid; det ble ikke populært blant publikum før et godt stykke etter Fitzgeralds død i 1940.

Fitzgerald slet med alkoholisme og pengeproblemer resten av livet og ble aldri en del av den forgylte, pengeklassen som han så beundret. Han og kona Zelda hadde flyttet, i 1922, til Long Island, hvor det var en tydelig skille mellom de «nye pengene» og den gamle vaktholden. Deres geografiske inndelinger så vel som sosiale lag inspirerte Gatsbys splittelse mellom de fiktive nabolagene West Egg og East Egg.