Hvordan bli en forfatter – 10 nyttige steg på veien

Publisert av Jung den

Et spørsmål som ofte stilles er “hvordan blir jeg forfatter?”. Den gode nyheten er at vi vi alle er forfattere på ett eller annet vis, vi skriver, lager historier og forteller dem til andre mennesker. Spørsmålet som heller må stilles er “Hvordan blir jeg en bedre forfatter?”.

Skriveferdigheter vil være den viktigste ferdigheten man har, tett etterfulgt av kreativitet og pågangsmot. Pågangsmot er en ofte oversett egenskap som vil være kritisk for enhver forfatter. Det hjelper lite å ha en god idé om man ikke har pågangsmotet til å skrive de 10 sidene man behøver hver eneste dag.

Slik blir du forfatter:

 • Trinn 1: Bli en bedre leser
 • Trinn 2: Skriv hver dag
 • Trinn 3: Start en blogg
 • Trinn 4: Les boken “Everybody Writes” av Ann Handley
 • Trinn 5: Meld deg på et online skrivekurs
 • Trinn 6: Finn et sted å få  ærlige  kritikker
 • Trinn 7: Start journalføring
 • Trinn 8: Øv på å bli en bedre samtalepartner
 • Trinn 9: “Skriv full, rediger edru”
 • Trinn 10: Erkjenn hvorfor du vil bli forfatter

1) Bli en bedre leser

De aller fleste forfattere er også glupske lesere. Jo mer du leser, og nærmere bestemt jo flere bøker du leser, desto mer blir du utsatt for skriving av høy kvalitet.

Uten å innse dette, internaliserer du elementer i teksten, og du vil sakte finne deg selv å begynne å implementere dem i ditt eget forfatterskap.

Ikke bare dette, lesing gir deg ideer. Masse og mange ideer. Og jo flere ideer du har, jo lettere blir det å legge dem ned på papir.
Som sitatet sier “Man leser bøker, fordi man kan ikke treffe nok mennesker”.

Ressurser for å bli en bedre leser:

 • Goodreads – Dette er et sosialt nettverk dedikert til lesing. Bruk den til å finne bøker og se anmeldelser, og sjekk ut hva vennene dine leser. Du kan finne ganske mange gode bøker her du kanskje aldri har tenkt på før.
 • Ditt lokale bibliotek – Biblioteker er en stor gratis ressurs, fullt av nyheter og klassikere.

2) Skriv hver dag

Øvelse gjør mester. Skriv litt hver dag for å skape en rutine. Ofte er man mest kreativ tidlig på morgenen eller sent på kvelden, finn din egen rytme og begynn å skrive. Redigeringen og finpussen kan du ta senere!

Stephen King gikk fra å skrive 1000 ord hver dag til 2000 ord hver dag, hvordan? Vel, han kvittet seg med tv-apparatet.

3) Start en blogg

Den beste måten å bli forfatter på er simpelthen å bli en forfatter!

De aller fleste forfattere har har sine egne blogger hvor de skribler og skriver. En blogg vil nemlig være et godt hjelpemiddel som hjelper deg å skrive mer -og oftere.

Du behøver ikke å ha en klar idé over hva du ønsker at bloggen skal handle om i første omgang, bare begynn å skriv og ting har en tendens til å etterhvert falle på plass.

4) Les “Everybody Writes” av Ann Handley

Dersom du liker å skrive og ønsker å bli bedre, vil boken Everybody Writes være ett godt supplement. I boken gås det igjennom hvordan vi alle skrive og markedsfører – selv om vi ikke er klar over det.

Boken vil hjelpe deg å fokusere på å skrive engasjerende og interessant innhold, innhold som passer fint på nett eller i en bok.

5) Meld deg på et online skrivekurs

Vi snakket nettopp om favorittboka mi for håpefulle forfattere, men hva med folk som virkelig vil gå inn og virkelig begynne å fintune håndverket sitt?

Det er mange forskjellige kurs på nettet for folk som ønsker å bli forfattere, søk litt omkring og finn et kurs som du tror kan passe deg og ditt budsjett.

I et skrivekurs lærer man hvordan man kan bli en bedre tekstforfatter, eller hvordan man kan bli mer overbevisende med ord. Det finnes også en rekke gratis kurs på nettet som kan være en god start på ditt forfatterskap.

6) Finn et sted å få  ekte  kritikk

For å kunne bli bedre må man rettes på. Dessverre er det et fåtall som faktisk oppsøker ekte og uhindret kritikk, men det er et nødvendig og effektivt steg på veien mot å bli en bedre forfatter.

Oppsøk derfor usensurerte tilbakemeldinger fra andre personer enn dine nærmeste. Finn deg en mentor, en som tidligere har gitt ut bøker eller oppsøk forumer på internett.
Ta til deg den konstruktive kritikken for å få nye ideer til hvordan du kan bli bedre på å skrive bøker og fortellinger.

7) Start med en journal

Har du mange ideer? Start med en journal!

Journalføring vil ikke bare hjelpe deg med å organisere tankene dine og prioritere oppgaver eller initiativer, men ved å skrive det inn regelmessig, vil du samtidig bli bedre på å skrive.

En journal vil være kan etterhvert bli en god ressurs for utvikling av nye ideer og fortellinger. Dersom du i en periode sliter med skrivevansker, kan du oppsøke journalen din for å få ny inspirasjon.

8) Skriv som i en samtale

Skriv som om du forteller noe. Dette skriverådet kan kanskje virke noe diffust, men ved å være mer avslappet og skrive som om man er i en samtale blir man mer relaterbar og skrivingen blir mer naturlig.

Det blir samtidig enklere å fortelle en historie og få flyt i skrivingen ved å bruke sammentrekninger.

9) “Skriv beruset, rediger edru”

Dette berømte sitatet tilskrives ofte Hemmingway.

Man behøver heldigvis ikke å ta sitatet som ordrett råd, hvis ikke du ønsker så klart. Rådet går mer ut på å la skrivingen være kreativ og frittflytende.

Ikke bit deg fast i forskning, lenker, formatering eller overtenking.

Bare skriv.

Gå deretter tilbake med friske øyne neste dag for å legge til, redigere, revidere, formatere, og for å sikre at alle påstandene du har gjort under det første utkastet, faktisk stemmer.

10) Erkjenn  hvorfor  du vil bli forfatter

Vit hva som er grunnen til at du ønsker å bli en bedre forfatter.

Som med alt annet, kan du bare finpusse håndverket ditt og bli bedre på ferdigheter hvis du har den rette motivasjonen bak.

Så hva er motivasjonen din?

Er det for å skrive mer overbevisende Facebook-innlegg for å bevise for vennene dine hvor flott livet ditt virkelig er? Er det for å få oppmerksomhet fra påvirkere med dine frekke og smart utformede e-postmeldinger?

Eller er det mer enn det?

Uansett årsak er at du prøver å lære hvordan du blir forfatter, vet grunnen  og fokuser på det mens du prøver  å forbedre ferdighetene dine.

Kategorier: Innlegg