Debt: De første 5000 år

Publisert av Jung den

Her presenterer antropolog David Graeber en fantastisk reversering av konvensjonell visdom: Han viser at før det var penger, var det gjeld. I mer enn 5000 år, siden begynnelsen av de første jordiske imperiene, har mennesker brukt forseggjorte kredittsystemer for å kjøpe og selge varer – det vil si lenge før oppfinnelsen av mynter eller kontanter. Det er i denne epoken, hevder Graeber, at vi også først møter et samfunn fordelt på skyldnere og kreditorer.

Graeber viser at argumenter om gjeld og tilgivelse av gjeld har vært i sentrum for politiske debatter fra Italia til Kina, samt vekket utallige opprør. Han demonstrerer også glimrende at språket i de eldgamle lovverk og religioner (ord som “skyld”, “synd” og “innløsning”) i stor grad stammer fra gamle debatter om gjeld, og former til og med våre mest grunnleggende ideer om rettigheter. og feil. Vi kjemper fortsatt disse kampene i dag uten å vite det.

Graeber mener at nettopp fordi en verden av “virtuell kreditt” har en tendens til å bli dypt utnyttende, har samfunn ofte blitt tvunget til å lage sikkerhetsventilmekanismer for å forhindre sosiale eksplosjoner; si ved å tilgi gjeld når de ble for store til å betale tilbake eller ved å refinansiere inkasso. Mesopotamia beskyttet for eksempel periodevis skyldnere ved å “tørke tablettene rene”. Men i den vestlige verden i dag er myndighetene opptatt av å beskytte kreditorer, ikke skyldnere. Det som gjør at vesten er en utlegger av penger, med andre ord, er ikke bare tilstedeværelsen av kredittkort eller eksistensen av virtuell kreditt, men ledernes motvilje mot programmer med omfattende gjelds-forlatelse av den typen som pleide å bli funnet i Mesopotamia.

Boken er tilgjengelig hos de fleste forhandlere, blant annet hos adlibris.

Kategorier: Innlegg