Kategorier
Innlegg

Bedre lys under skriving

Å ha et godt lys når man skriver hjelper å holde fokus og hjelper for økt kreativitet. Jeg vil snu ved siden av lysets emne, en annen faset av romdesign som forskere og designpersoner har studert for å ha effekter på kognitiv prosessering, så vel som på vår fysiske og mentale helse. 

Å bruke naturlig lys og lamper slik som bordlamper vil derfor hjelpe på mange områder av forfatterskapet.

Døgnrytme

Den sentrale i enhver diskusjon av lys er døgnrytmen. En mashup av de latinske ordene for «omtrent» ( circa ) og «dag» ( diem ), og uttrykket refererer til den omtrent 24 timers perioden det tar jorden å dreie seg en gang rundt aksen.

Naturlig lys

Som du kanskje forventer, er en av de mest effektive tingene du kan gjøre for å høste fordelene med naturlig lys, å bringe det inn i rommet ditt. Det betyr først og fremst å unngå interiør uten vinduer.

For å gi deg et visst mål på ødeleggelsen som fraværet av dagslys kan utkalle på sinn og kropp, fant forskere at folk som jobber i vindufrie miljøer i gjennomsnitt får 46 minutter mindre søvn på arbeidsnetter, opplever hvile av lavere kvalitet og er mindre fysisk aktiv i løpet av arbeidsdagen enn kolleger som har tilstrekkelig eksponering. 

Hvis det ikke var forstyrrende nok, rapporterer medisinsk forskere høyere nivåer av depresjon, angst, delirium og til og med psykose blant pasienter som mangler tilgang til utsikter utenfor i helsetjenester. Lys og lamper er derfor viktig når man er forfatter og skal skrive dikt eller bøker.